הדיגיטליזציה של טיפולי שיניים: מה זה ואיך זה עוזר לכם ולרופאים?

יום שני 01.2023

בדומה לכל דבר אחר בחיים שלנו, גם עולם רפואת השיניים ממשיך להשתכלל ולהתעדכן באופן תדיר. בעוד שבעבר נאלצנו לבצע בדיקות וטיפולי שיניים שארכו זמן רב והיו כרוכים באי נוחות, הקדמה הטכנולוגית מאפשרת לבצע כיום מגוון של פרוצדורות בתחום רפואת השיניים באופן ממוחשב, מהיר ומדויק עד לפרטים הקטנים ביותר. לפניכם כמה מהבולטות שבהן.

מדידות לכתרים, ציפויים וסתימות מחרסינה

בעבר, על מנת לקחת מדידות לכתרים ולציפויים, היה צורך לבצע מספר מדידות עם חומר דמוי פלסטלינה שלמעשה "תופס" את הצורה של השיניים והלסת ומשמש כאמת המידה ליצירת הכתר או הציפוי. פרט לעובדה שמדובר בתהליך שאורך זמן רב יחסית, מטבע הדברים הוא גם פחות מדויק, עניין אשר עלול בהחלט להאריך את הטיפול, לדרוש מהמטופל להגיע מספר פעמים להתאמות של הכתרים או חמור מכך – לגרום לו להסתובב עם כתרים שאינם אידיאליים עבורו. 

החדשות הטובות הן שכיום קיים מכשיר בשם סורק אינטראורלי, שסורק את הפה באמצעות מצלמה קטנה ושולח את הקובץ שהתקבל ישירות למעבדה, יחד עם המידות המדויקות של השיניים והלסת של המטופל. באופן זה, ניתן למדוד במדויק כל דבר שדורש עבודה במעבדה – בעיקר כתרים וציפויים, אך גם דברים פשוטים יותר, כמו למשל סתימות מחרסינה.

הסורק מאפשר להפוך את רוב העבודה לממוחשבת, משלב לקיחת המידה ועד לחריטה הממוחשבת של הכתר במכונה. באופן זה, ניתן לקבל דיוק מקסימלי למבנה הפה ולצרכי המטופל.

פרט למהירות ולדיוק, הסורק גם מקל על המטופלים, ובייחוד כאשר הם סובלים מרפלקס הקאה, כיוון שהם לא נדרשים להכניס שום דבר לפה פרט למצלמה קטנה. בנוסף, הסורק מצמצם את מספר הפגישות באופן משמעותי, כך שלעיתים ניתן לסיים את הטיפול כולו באותו יום, בהפרש של מספר שעות.

יישור שיניים

הסורק האינטראורלי לא עוזר רק עוזר במדידות לכתרים, אלא גם משמש כחלק אינטגרלי וחשוב ביותר בתהליכי יישור שיניים בשיטת קשתיות. הסורק, אשר נמצא בשימוש כבר 15 שנים אך ממשיך להשתכלל באופן תדיר, יכול כיום לא רק למדוד, אלא גם לייצר, באמצעות מכונה מיוחדת, קשתיות שקופות לפי המידות המדויקות של המטופל. עניין זה מזרז את תהליך העבודה באופן משמעותי, הופך אותו למדויק ונוח יותר הן עבור הרופא והן עבור המטופל ומסייע בהגעה לתוצאות הטיפול הטובות ביותר.

השוואת גוונים בשיניים

בטיפולים דנטליים מסוימים, רופאי השיניים נדרשים להשוות גוונים ולהבין מהו גוון השן המדויק של המטופל. בעבר, פעולה זו הייתה מתבצעת באמצעות מדריך כתוב בו קיימים גוונים שונים, ורופאי השיניים היו מסתמכים בעיקר על הראייה שלהם לצורך התאמת הגוון. הבעיה עם השיטה הזו היא שהיא לא מדויקת, כיוון שגוון השן עשוי להיראות שונה בתנאי תאורה שונים, וששיטה זו תלויה במידה רבה באיכות הראייה של הרופא. הסורק האינטראורלי, לעומת זאת, יכול לזהות גוונים ברמה כמעט זהה לספקטרופוטומטר – מכשיר מדידה שמודד את רמת בליעת האור באורכי גל שונים, כך שהוא מאפשר התאמה מדויקת ביותר לגוון השן הטבעי של המטופל.

פעולות כירורגיות

הסריקה של הסורק האינטראורלי, בשילוב עם מכשיר סי.טי ומכשיר פנורמי לצילום, מסייעים מאוד גם בתחום הכירורגיה בעולם טיפולי השיניים. על פי הסריקות, ניתן להכין סדים ממוחשבים אשר מתלבשים על הלסת, ודרכם ניתן לבצע קידוחים מדויקים ביותר לטובת שתלים, הן בכל הקשור לזווית והן בכל הקשור לעומק הקידוח. מינוני הקרינה במכשירים הללו נמוך מאוד, כך שהם בטוחים לשימוש גם לנשים בהיריון, ובאמצעותם ניתן לייצר מודלים תלת ממדיים מדויקים ביותר של הלסת של המטופל. מדובר בתהליך שלא רק מאפשר למטופל ליהנות מתוצאות טובות ומדויקות יותר עבורו, אלא גם מסייע לרופא לתכנן את צעדי הטיפול שלו, ממש עד כדי המחשה של מראה הלסת העתידי שיהיה למטופל.

לדף מאמרים

הרשמה לייעוץ ללא עלות


    WhatsApp